به گزارش مشرق به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اسراء، آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی در ادامه سلسله جلسات درس اخلاق پنجشنبههای خود که در نمازخانه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار میشود، به شرح جملات قصار حضرت امیر علیه السلام در نهج البلاغه پرداخت و اظهار داشت: ابتکار سید رضی در انتخاب خطبه ها، نامه ها و جملات حکیمانه حضرت امیر علیه السلام باعث شد که همه افراد جذب آن شوند تا جایی که شرح نهج البلاغه بیشتر توسط علمای سنت انجام گرفت.
وی ادامه داد: نهج البلاغه علماً مهجور است، نظام اسلامی باید همت کند، اولاً همه نهج البلاغه را جمع آوری کند، بعد شرح کاملی از او ارائه دهد که جامع تر و کامل تر از شرح ابن ابی الحدید معتزلی باشد.
این مفسر قرآن کریم ابراز داشت: خدا در قرآن کریم متجلی شد و مردم باید متکلم را در کلام ببنند و نه فقط صدای او را بشنوند! نهج البلاغه هم همین گونه است، این کتاب تالی تلو قرآن کریم است و همان حرف قرآن را حضرت امیر علیه السلام در جملات خود بیان کرده است.
وی در ادامه به شرح اولین جملات قصار حضرت در نهج البلاغه پرداخت و بیان داشت: در بخش جملات قصار، نهج البلاغه سید رضی ۴۷۳ مطلب را نقل کرده است که بسیاری از آنها قبل و بعدش و نیز مخاطب و زمان بیانش مشخص نیست.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: حضرت فرمود «کُنْ فِی الْفِتْنَةِ کَابْنِ اللَّبُونِ لاَ ظَهْرٌ فَیُرْکَبَ، وَلاَ ضَرْعٌ فَیُحْلَبَ» معنای ظاهری جمله این است که «در فتنه ها همچون شتر دوساله باش! نه پشتی که سوار شوند و نه پستانی که بدوشند»؛ در آن زمان بیان این مثالها برای فهم مردم لازم بود، اما صرف ترجمه نمی تواند منظور حضرت را به ما بفهماند، حضرت می فرماید شتر دو ساله نه شیری دارد که فتنه را شیر بدهد و او را بپروراند و نه پشتی دارد که به فتنه گران سواری بدهد و خدمت کند. در حقیقت حضرت در این کلام وظیفه ما را در هنگام فتنه به روشنی بیان کرده است.
وی با اشاره به فرمایش حضرت امیر علیه السلام خطاب به کمیل خاطرنشان کرد: حضرت می فرماید جایی که مسائل روشن نیست باید با احتیاط برخورد کرد، راه احتیاط را نیز حضرت به کمیل آموزش داد، به کمیل فرمود تو فقط یک برادر داری و آن دین توست! این برادرت را حفظ کن؛ اینگونه که دین را وسط بگذار و دورش حائط بکش! آدم محتاط آدمی است که دور دینش دیوار و حائط کشیده است تا هیچ بیگانه ای به حریم او وارد نشود و او را وسیله اغراض خود قرار ندهد.
استاد سطوح عالی حوزه در بخش دیگری از سخنان خود به دومین جمله قصار حضرت در نهج البلاغه پرداخت و بیان داشت: این جمله از وصایای حضرت به مالک است که به او یک اصل اخلاقی مهم را بیان می کند.
وی ادامه داد: ما یک اخلاق داریم و یک موعظه! موعظه علم و برهان نیست و از هر کسی ساخته است، اما اخلاق علم دقیق فلسفی است و به این می پردازد که نفس چیست؟ عقل نظری و عقل عملی چیست؟ هر کدام چه وظایفی و محدوده و مولفه هایی دارند؟ رابطه آنها با هم چیست؟ و جنگ درونی میان آنها کجا پدید می آید؟
آیت الله جوادی آملی اظهار داشت: حضرت در این کلام خود می فرماید «أَزْرَی بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَعَ، وَرَضِیَ بِالذُّلِّ مَنْ کَشَفَ ضُرَّهُ، وَهَانَتْ عَلَیْهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَیْهَا لِسَانَهُ» یعنی هر کس «طمع» را شعار خود قرار دهد خود را حقیر کرده و خود را ارزان فروخته است، و کسی که ناراحتی هایش را فاش کند خود را به ذلت و پستی کشانده و کسی که زبانش را بر خود امیر کند شخصیت خود را پایمال کرده است.
وی تاکید کرد: توصیه حضرت این است که مشکلات خود را تنها با خدا در میان بگذارید چرا که تنها از او کار بر می آید و بیان نیازها در پیش دیگران تنها آبروی ما را به خطر می اندازد.
این مرجع تقلید شیعیان در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع اهمیت حفظ آبروی مومن در اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: بر همه نویسندگان و گویندگان لازم است تا اسرار مردم را فاش نکنند، آبروی کسی را نریزند، هر چه را شنیدند وارد دستگاه فکر خود کنند اولاً درستی یا نادرستی آن را بسنجند و تحقیق کنند، سپس ارزیابی کنند که بیان آن صحیح است یا نه و بعد بیاندیشند که کیفیت بیان این مطلب باید چگونه باشد. هیچ کس مهربانتر از اهل بیت علیهم السلام برای جامعه اسلامی نیست، این حضرات به ما فرمودند اینطور نباشد که هر چه دلتان خواست بر زبانتان جاری شود.
وی با اشاره به راهپیمایی ۲۲ بهمن، از همه اقشار به ویژه بانوان برای حضور پررنگ در این راهپیمایی دعوت به عمل آورد و بیان داشت: زنان در مقابل این رفتار برخی از دختران ناآگاه که روسری خود را برداشتند باید همپای مردان در راهپیمایی ۲۲ بهمن حضور پیدا کنند و اعلام کنند که شعار ما این آیه قرآن است که میفرماید «وَ لْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَی جُیُوبِهِنَّ»
آیت الله جوادی آملی تاکید کرد: «آبرو» غیر از مال و خون است، آبروی مومن مال خود او نیست بلکه نزد او امانت است، آبرو حق الله است و ما فقط امین الله هستیم لذا هیچ کس حق ندارد عفت، آبرو، و عصمت خود را که حق الله است بریزد، همه زنان و مردان باید آبرومندانه از این حق صیانت کنند، نباید کاری کنیم که از عزت و جلال و شکوه ما کم شود. لذا ضمن احترام به همه اصناف و اقشار جامعه، همه مردم با وجود برخی ایرادات و مشکلات که در کشور وجود دارد، در راهپیمایی ۲۲ بهمن شرکت کنند و عزت و شکوه اسلام و نظام اسلامی را بخواهند، دفاع ما از اصل انقلاب و نظام باشد، در صحنه به خوبی حضور داشته باشیم و به خصوص زنان با حضور خود عفاف و حجاب را بیش از پیش شکوفا کنند.